Voda – zázračná tekutina, jež je součástí veškerého života. Sloučenina vodíku a kyslíku, která je v tekutém skupenství bezbarvá, čirá a bez zápachu. Pojďme se dnes pobavit o důležitosti toho, jakou vodu pijeme.
Každý, kdo se trochu zajímá o zdravý životní styl, už jistě ví, že v ideálním pitném režimu je vhodné vyhýbat se limonádám či jiným slazeným nápojům a pít obyčejnou čistou vodu. Co už však moc lidí netuší je, že i obyčejná voda může být nekvalitní a našemu zdraví škodit. Proč je tak důležité hlídat si její kvalitu?
Často se uvádí, že lidské tělo je z 70% tvořeno vodou a to je samo o sobě vysoké číslo. Pokud se však kromě tělesných tekutin podíváme se na složení těla na buněčné úrovni, kdy je každá molekula alespoň z části tvořena vodou, zjistíme, že ve skutečnosti jsme vodou tvoření až z 90%. Proto je důležité, aby voda byla kvalitní a neobsahovala škodlivé bakterie a toxiny.
BĚŽNÉ ZDROJE VODY
V moderním světě patří k nejčastějším zdrojům voda kohoutková a voda balená. Další zdroje najdeme v přírodě v podobě pramenů a studánek, ale co si budeme povídat, ty v dnešní moderní a pohodlné době příliš lidí nevyužívá (I když to stojí za to!)
Balená voda se považuje za bezpečný zdroj a mnoho lidí ji bere jako zdravější než tu kohoutkovou. Pravda je, že bývá filtrovaná a není zatížená toxiny z vodního řadu a látkami pro úpravu vody. Na druhé straně se může při špatném skladování kazit a je často ochuzená o minerály a stopové prvky, pokud se nejedná o vody minerální či pramenité. Také je to poměrně neekonomické a neekologické řešení, jelikož je zhruba 500x dražší než voda kohoutková a po její konzumaci zbývá velké množství plastového odpadu. Balíky vody také nejsou příliš skladné a v momentě, kdy je třeba napojit např. čtyřčlennou rodinu, zabere její skladování poměrně hodně místa.
Většina lidí se tedy přiklání ke konzumaci vody kohoutkové. Ta je v dnešní době součástí každé domácnosti i pracoviště, její dostupnost je neomezená a velmi pohodlná. Prostě jen otočíte kohoutkem, napustíte sklenici a pijete. Tato voda je chemicky upravovaná, aby mohla být označená jako pitná a nezávadná. Kvalita vody je stanovena vyhláškou, která přesně určuje, co a do jakého limitu může pitná voda obsahovat. O to, aby počet bakterií a škodlivých látek ve vodě nepřekročil stanovené hladiny, se stará přidávaný chlor. Ani ten však vodu nezbaví všech škodlivin a navíc je sám o sobě pro naše tělo jedem.
Víte tedy, co vlastně pijete? Víte, co se do kohoutkové vody přidává, kudy teče, v jakém stavu je vodovodní řad, kterým k vám domů vodu putuje?
Ve většině případů jsou trubky již desítky let staré, do vody se kromě chloru přidávají ještě různá rozpouštědla, která pomáhají předejít jejich zanesení. Zatímco na vodovodní potrubí tyto látky působí příznivě a prodlužují mu živostnost, nedá se říct, že by stejné pozitivní účinky měly i na lidský organismus.
NEJLEPŠÍ VOLBA?
Mezi balenými vodami jsou nejlepší volbou vody kojenecké a pramenité. Jsou ale často drahé a pro dodržení pitného režimu by výrazně zatížily rozpočet. Možná pro vás tedy bude dobrou zprávou, že ve stejné kvalitě si můžeme vodu připravit sami za pomoci filtrace a mineralizace. Ptáte se, proč je špatné pít vodu natočenou rovnou z kohoutku?
CO OBSAHUJE KOHOUTKOVÁ VODA?
Chlor
Do pitné vody začal být v malém množství přidáván záměrně jako desinfekce s účelem hubení bakterií, díky čemuž se v 19. století podstatně snížil výskyt onemocnění typu cholera, tyfus nebo úplavice. Bohužel je však chlor a hlavně jeho vedlejší produkty, jako chloroform, vznikající mísením s organickými sloučeninami ve vodě považován za karcinogenní. Navíc stejně jako umí vyhubit bakterie ve vodě, hubí následně bakterie i v našem střevním mikrobiomu, které jsou pro náš organismus dobré a potřebné.
Často se říká, že pokud necháte kohoutkovou vodu chvilku odstát, nebo do ní přidáte led a citron, chlor z ní vyprchá. To je sice pravda, nicméně ve vodě stále zůstává množství dalších škodlivin, které z vody dobrovolně neodejdou.
Rez
Za předpokladu, že nebydlíte v novostavbě, ale jako většina lidí obýváte nějakou starší budovu, kde je vodní potrubí často zastaralé, dost pravděpodobně se do vaší vody uvolňuje určité množství rzi, sedimentů a dalších těžkých kovů.
Mikroplasty
Jedná se o částečky plastů menší než 1mm, které se podle výzkumu prováděného Ústavem pro hydrodynamiku vyskytují i v pitné vodě, která prošla celou technologií úpravy vody. Odstranění těchto mikročástic se dá dosáhnout jen pomocí membránové filtrace, která je pro většinu vodárenských společností příliš nákladná. Čistírny odpadních vod jsou schopné odstranit pouze 70–80%. Dopady na naše zdraví zatím nejsou příliš prozkoumané, jelikož se ale plasty vyrábí z ropy, jistě našemu tělu nijak prospívat nebudou.
Těžké kovy
Železo, měď, hliník, mangan, olovo, rtuť, nikl. Těžké kovy působí negativně na játra, zažívací, oběhový a nervový systém, ale i na některé další orgány. Kontrola kvality vody by měla odhalit jejich přítomnost, ale často se do vody uvolňují až v trubkách, kudy voda protéká.
Pesticidy
Během hnojení a ošetřování rostlin na polích se část těchto látek vstřebává do podzemní, tedy i pitné vody. Přestože je vyhláškou stanoveno povolené množství těchto látek, neznamená to, že jsou pro náš organismus bezpečné. Během výzkumů byly pesticidy, dusičnany a dusitany objeveny ve dvou třetinách vzorků pitné vody.
Estrogeny, antibiotika
Zbytky ženské antikoncepce či užitých léčiv, které mají tak nízkou molekulární hustotu, že je čističky vody nedokážou úplně odstranit a dostávají se tak do pitné vody. Jejich koncentrace je nicméně velmi slabá a nepředstavují tak akutní hrozbu. Těžko prokázat, jak na nás působí z dlouhodobého hlediska, ale jelikož se v poslední době často objevují potíže jako estrogenová dominance nebo snížená citlivost na antibiotika, možná by stálo za to zvážit, jestli tyto problémy nepramení i z naší vody.
Bakterie a viry Jisté množství bakterií se ve vodě vyskytuje vždy, pokud však dojde k jejich přemnožení, mohou způsobit zažívací potíže, průjmy a horečky. Jejich množství je snižováno právě chlorem, není však výjimkou, že se lidé otrávili například přemnožením bakterie E. Coli.
JAKÉ JE ŘEŠENÍ?
Velmi jednoduchým a efektivním řešením, jak zbavit vodu těchto chemikálií, nečistot a bakterií je filtrace. Nezaměňujte prosím filtrování s převařením. Převařením vody sice většinu bakterií a chloru odstraníte, stejně tak se ale z vody vytratí veškeré minerály a stopové prvky, které je žádoucí zanechat. Proto je vhodnější používat filtrační zařízení, které vodu zbaví všeho nechtěného a zachová to, co tam chceme nechat. Převařená voda navíc nemá moc dobrou chuť, zato voda filtrovaná je chutná a brzy nebudete chtít pít jinou.
JAK VODU FILTROVAT?
Filtrační konvice
Asi nejlevnějším a nejdostupnějším řešením je filtrační konvice, skrz kterou necháte vodu protéct a jejíž filtr odstraní chlor, těžké kovy, pesticidy, bakterie a některé konvice dokážou odstranit i mikroplasty. Zároveň se vyrábí filtry, které vaši vodu obohatí třeba o hořčík a vápník. Někomu však může vadit čekání, než se voda přefiltruje a pro takové lidi je vhodnější druhé řešení v podobě filtru na kohoutek. Filtry je samozřejmě třeba pravidelně měnit.
Kohoutkový filtr
Násada, kterou snadno naistalujete na vaši baterii, voda následně protéká rovnou přes filtr, takže máte přefiltrovanou vodu ihned k dispozici a nemusíte čekat, než přeteče. Stejně tak jako konvice odstraní vše nežádoucí. Mívá také digitální počítadlo, které sleduje, kolik vody filtrem proteklo a upozorní vás ve chvíli, kdy je třeba filtr vyměnit. Na rozdíl od filtrační konvice je počáteční investice o něco vyšší, nicméně filtrová vložka vydrží o něco déle, takže jsou pak náklady téměř srovnatelné.
Filtry pod dřez
Pokročilejší variantou filtrace jsou filtry instalované pod dřezem. Většinou se jedná o třívložkový filtr, který se montuje přímo ke zdroji vody a má svůj samostatný kohoutek. Chce to tedy trochu šikovnosti, nebo na instalaci požádat o pomoc nějakého řemeslníka. Tyto filtry jsou velice účinné a mají dlouhou životnost. Pro čtyřčlennou rodinu vydrží vložky 1 – 1,5 roku používání. Je to cenově náročnější, avšak stále dostupné řešení.
Pokud se jedná o oblečení, elektroniku, kosmetiku nebo jídlo, často si rádi dopřáváme to nejlepší. Proč to tak neudělat i s vodou, když je to tak jednoduché a přitom tolik efektivní?
V příštím článku se dozvíte, jak si z čisté, filtrované vody vyrobit doslova vodu živou, kde hledat kvalitní vodu v přírodě a další bonusové informace.
댓글